شیر کشویی :
این شیرها بیشتر در مکان هایی استفاده می شوند که بخواهند جریان سیال را به طور کامل بسته یا باز نمایند . از خواص این شیرها کم بودن افت فشار در طول آن می باشد به همین علت در سر راه لوله های طویل از این شیرها استفاده می شود . زمانی که کشو یا بند آور کاملا به بالا هدایت شده و از خط جریان سیال خارج گردیده و بنابراین هیچ مقاومتی در مقابل عبور جریان ندارد اما اگر کشو به پایین ترین محل خود هدایت شده باشد در نتیجه سیال به دلیل تغییر مسیر و تصادم با کشو ایجاد تلاطم و افت فشار می نماید . در لوله کشی ها اکثرا لوله و شیر به هم پیوسته اند اما به طور کلی اتصال شیر و لوله توسط فلنچ و مهره و پیچ انجام شده و جهت جلوگیری از نشتی بین لوله فلنج شیر لایی آب بندی قرار داده می شود .
نقشه لوله کشی :
مواد سازنده شیر :
بعضی از سیال های شیمیایی اثر زنگ زدگی و خورندگی و رسوبات از خود بجای میگذارند به همین جهت آستری از ابونیت یا پلاستیک یا سرامیک و یا شیشه بکار میبرند.
مواردی که بیشتر در ساختمان شیر بکار میرود. آلیاژهای برنز ، نیکل ، مس ، آلومینیوم ، تیتانیوم ، چدن ، استنلس استیل ، فولاد
سیستم محرکه راه اندازی شیر مکانیکی :
دستی با پیچ ، هیدرولیکی، هوا ، برق
انبساط و انقباض ارتعاش لوله و تکیه گاه مناسب برای محلی که لوله به شیر اتصال مییابد باید مورد توجه قرار گیرد و دقت لازم برای اتصالات انتهایی لولهکشی و شیرها باید به عمل آید.
- نوع کاری که شیر باید انجام دهد :
کاملاً باز یا بسته یا تنظیم سیال ، فشار و درجه حرارت در چه حد باشد، دستی یا خودکار ، کارکرد شیر چه مقرراتی دارد.
حجم شیر :
حجم شیر باید متناسب با لولهای باشد که اندازه آن با توجه به ظرفیت مایع و افت فشار انتخاب شده است.